HABERLER
X

Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'nin ikinci etap restorasyonu için imzalar atıldı!

Osmanlı'nın son şaheseri Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'nin ikinci etap restorasyon çalışmaları kapsamında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında protokol imzalandı. 

Rektörlük binasında düzenlenen törene, SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Olcay Aydemir, yüklenici firma olan Vakıf İnşaat Restorasyon ve Tic. AŞ Genel Müdürü Ahmet Kaynar, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan ile Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Erdöl, restorasyonunun birinci etabının bittiğini hatırlatarak, bugün de ikinci etabın başlaması için protokol töreninde bir araya gelindiğini söyledi.

Sultan Abdülhamid Han’ın Osmanlı ve mazlum coğrafyaların sağlık profesyoneli ihtiyacını dert edinerek 1903 yılında kurduğu Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin bugün sahip olduğumuz imkânlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi talimat ve destekleri ile kurulduğuna dikkat çeken Rektör Erdöl, "Sınırlarını kürre-i arz olarak belirlemiş, hizmet alanını insanlığın tamamı ile ifade etmiş, en zor zamanlarda dahi yardım elini ve ilime, insana yardım düsturunu asla mazlum ve ihtiyaç sahibi coğrafyalardan eksik etmemiş 2. Abdülhamid Han’ı açtığı bu kapı ve kapılar için rahmet ve minnet ile yad ederken 2. etap yer teslim törenimizin bir başlangıç olduğunu ve ecdadımızın ardında attığımız ve dahi atacağımız adımların mütevazı ama elzem bir adımı olarak büyüyerek devam ettirme gayretinde olacağımızın bilinmesini isterim. Omuzlarımızda ceddimizin emaneti, ufkumuzda milletimizin selameti ile bu kutlu mirasın restorasyonunu bizlere nasip kılan Rabbimize sonsuz kere şükürler olsun. Medeniyetler şehri ve tarihin çeyiz sandığı İstanbul’da yine kadim bir medeniyet izi olan bu eserin ihya edilmesine destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
İlk etap restorasyon çalışmaları kapsamında Olcay Aydemir ile Ahmet Kaynar'ın büyük gayretler sarf ettiklerini dile getiren Erdöl, "İkinci etabı inşallah en kısa sürede bitirecekler ve pandemiyi de bir fırsata çevirerek bu binayı öğrencilerimize hazır hale getirmek için var güçleriyle çalışacaklar. Ben buna eminim." ifadelerini kullandı.

İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Aydemir de böyle bir yapının korunması sürecinde bulunmaktan onur duyduklarını belirterek, "Yapının bir dönemin mimari özelliklerini yansıtması bizim için çok kıymetli. Koruma süreci çok aktörlü bir süreç. Bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum." şeklinde konuştu.

Ahmet Kaynar da çalışmanın hayırlı olmasını dileyerek, şirketlerinin, ülkenin ve dünyanın nadide eserlerinden birinin ihyası ve restorasyonunda yer almasından dolayı mutlu olduklarını kaydetti.


Tören, protokolün imzalanmasının ardından, fotoğraf çekimiyle sona erdi.

13-01-2021

Haber Galerisi